Op weg naar de Noordkaap dag 25
29 mei 2024 - Nordmaling, Zweden
John
Vanmorgen lekker uitgerust opgestaan uit een erg warm bed. Ontbijt, scheren moet soms ook nog, en inpakken.
Het eerste stukje was vals plat om een beetje op te warmen. Daarna begon direct het echte werk. Wel over een mooi fietspad maar erg omhoog. Op het gedachte hoogste punt gaat het altijd nog een stuk verder. Maps heeft tot nu toe netjes de weg getoond. Zelfs een stuk langs de E4 werd als fietspad aangegeven en ik kon wat sneller rijden. Dat denk je dan maar, want om de hoek lag de volgende muur, waar ik moeizaam overheen kwam.
Dus geeft Maps een route die wegvoer van de E4 en de weg werd ineens een stuk vriendelijker. Geen woeste hellingen meer, maar lekker glooiend. Rond het middaguur moest de inwendige mens verzorgd worden, maar nog steeds geen restaurant of iets dergelijks gezien. Dan maar op een bankje in de schaduw. Om één uur ging het weer verder en uit de hoge hoed kwam een weg rechts. Asfalt dus oké, dacht ik, ondanks goede hoop ging het wegdek van redelijk naar erger. Plots hield het asfalt op en 6 km gravel, waar ik maar langzaam op vorderde. In de bossen vind je geen tentje en in de gepasseerde gehuchten ook niet. Niemand op straat te zien en snikheet. Iedereen die ik gesproken heb spreekt over een mooie zomer die sinds kort is begonnen. Ik heb de hele tijd al zomer en wat een geluk is dat. Ik kan niet zo goed tegen de hitte, maar sla me er wel doorheen.
Aan het einde van de gravel word ik naar de E4 geleid, alleen Maps heeft weer een leukere weg gevonden. Juist gravel, dat doen we dus maar niet en bij iemand die zijn auto stond te wassen eens nagevraagd. Ik moest de E4 op en bij die afslag oversteken. Dat deed ik dus, vrachtwagens die inhouden en zover mogelijk uitwijken, waar ze in Nederland de plooien uit je broek rijden. Bij de afslag aangekomen nog 20 km volgens Maps. Na 10km moest ik ineens weer links, maar toch reed ik rechtdoor. Je raad het al. Toch als auto met Maps door en ik moest 2 km meer rijden. Wel mooie weg. 1,4 km voordat ik er was wist Maps te vertellen dat ik nog 10 km moest. Te gek voor woorden dus maar even contact zoeken en vragen of ik fout stond. Nee hoor de 1,4 km klopt en dan moet je linksaf maar pas op het is heel steil bergaf. De laatste 50 m probeerde Maps me toch verkeerd af te zetten.
Goed dat ik Zweeds spreek en kan vragen. Het was toch 50 m terug. Ik kreeg van Robert meteen een groot glas water, een banaan en schijfjes gedroogd elandvlees. Zaten de nodige zouten in, gezonde snoep noemde hij het. Janneke was de kamer in orde aan het maken en toen ik een beetje was bijgekomen kreeg ik een bakkie. Dat ging er goed in. Wat we precies gaan eten was nog niet duidelijk, maar uiteindelijk was het erg smakelijk.
Silas, hun kleine jongen, was heel geïnteresseerd in mijn fiets en hij mocht er ook even op liggen. Nog veel te klein moet hij nog even wachten. Bijna bedtijd, de was moet zo nog uit de machine en dan naar bed. Andere gasten uit Finland kwamen ook binnen, want je kan hier goed op zalm vissen. Iets wat Robert de jeugd wil bijbrengen om zo de natuur te sparen. Morgen is een echte rustdag waar ik beslist van zal genieten.
Marianne
Vanmorgen ben ik, om samen met Kristina, te ontbijten vroeg uit de veren, 6.30 uur. We ontbijten en Kristina vertrekt naar haar werk. Ze drukt mij op het hart dat ik niet voor 10 uur moet vertrekken want iedereen gaat naar het werk en dat kost haar al 45 minuten.
Na een wakker wordt douche en heerlijke koffie vertrek ik, ja ja klokslag 10 uur. Ik heb de ruzie met de koelkast uitgevochten en rij rustig richting Helsingør, waar ik met de boot over steek naar Zweden.
Ik dacht dan ga ik daar koffie drinken en zoek een rustig plekje. Dat was verkeerd gedacht. Ik kom eerst een Mac D tegen en een Burger K. Die sloeg ik over. Nu weet ik, dat moet je niet doen. Na meerdere pogingen geef ik het op drink limonade in de camper op een golfveld en ga verder. Maar tijdens het rijden betrap ik me er op dat het vroege opstaan toch meer heeft gedaan dan ik dacht. Ik zet voor mijn gevoel veelste vroeg de camper in Hornsborg neer en maar zo moe dat ik de oprij gevallen niet gebruik. Ik val in slaap en word een uur later weer wakker. Duf, laat ik alles zo als het is. Morgen is er weer een dag. Ik maak mijn eten en dan blijf ik nog even zitten. Vroeg mijn bed in en morgen weer lekker fris een stuk verder rijden. Het weer is nog steeds goed, niet te warm of te oud en droog. Tot morgen.

Iets later aankomen kan geen kwaad.
Om je heen kijken en foto's maken geeft een gevoel van een opkikker.
En wij kijken en lezen dat graag.
Verder heel veel succes!